Continu of niet-continu brandende noodverlichting?

Wanneer u op zoek bent naar noodverlichting voor in uw pand, heeft u de keuze uit verschillende soorten noodverlichtingsarmaturen. Niet alleen kunt u kiezen tussen vluchtwegverlichting, nooduitgangsborden of anti-paniekverlichting met verschillende wattages en montagemogelijkheden, maar ook tussen continu of niet-continu brandende noodverlichting. Om een duidelijk beeld te krijgen van of uw noodverlichting continu of niet-continu moet branden, is het handig om voor aanschaf al duidelijk te hebben hoe u de armatuur wilt gebruiken. Daar hangt het namelijk van af wat u nodig heeft. Wij gaan hier graag wat dieper op in, zodat u een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Wat houdt continu of niet-continu brandend in?

Continu brandende noodverlichting – ook wel bekend als maintained – staat altijd aan. Als er niets ongebruikelijks aan de hand is, zal dit soort noodverlichting daarvoor gewoon gebruik maken van de netspanning. Dat betekent niet dat continu brandende noodverlichting geen accu nodig heeft. De lampen in deze noodverlichtingsarmaturen moeten namelijk ook blijven branden als er geen stroom meer is. Dan wordt er overgeschakeld op de accu in de armatuur. Alle vormen van vluchtwegaanduiding moeten continu blijven branden. Dat gaat dus om het bord bij de nooduitgang, maar ook de borden die door het pand heen hangen om de vluchtroute te markeren. Die route moet namelijk altijd duidelijk te zien zijn om een zo veilig mogelijke ontruiming te kunnen garanderen.

Vluchtwegverlichting en anti-paniekverlichting hoeven daarentegen niet altijd te blijven branden. Die worden namelijk langs de vluchtroute geïnstalleerd in ruimtes die onder normale omstandigheden gewoon verlicht worden door kunstlicht. Dat zijn dus voorbeelden van niet-continu brandende noodverlichting, ook wel non-maintained. Als er geen sprake is van een noodsituatie, zullen de lampen in deze armaturen dus gewoon uit staan. Die gaan alleen aan als er geen spanning meer is. Op dat moment gaat er eigenlijk net als bij continu brandende noodverlichting een signaal naar de accu dat de noodlamp aan moet. Dit moet meestal binnen 15 seconden gebeuren, maar er zijn panden met een verhoogd risico waar de vluchtwegverlichting al binnen een halve seconde aan moet staan.

Besparen op continu brandende noodverlichting

Dat de nooduitgangsborden in uw pand altijd moeten branden is heel logisch. Voor de veiligheid bij een noodsituatie is het namelijk belangrijk dat iedereen direct kan zien waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is. Dat kan een grote kostenpost lijken, omdat deze noodverlichtingsarmaturen 24 uur per dag van stroom voorzien moeten worden. Daarom wordt er van oudsher al voor relatief energiezuinige vormen van verlichting gekozen voor dit soort armaturen. In het verleden ging dit vaak om tl-buizen. Een begrijpelijke keuze, want tot voor kort was dit een van de meest betrouwbare verlichtingsvormen als het om een laag verbruik en een lange levensduur ging.

Inmiddels zijn tl-buizen in beide opzichten ingehaald door ledverlichting. Dan is het alleen wel zaak om led noodverlichting aan te schaffen met ledchips die van hoge kwaliteit zijn. Alleen daarmee kunt u er namelijk van uitgaan dat de lampen lang meegaan en dat de lichtopbrengst vrij constant is. Gelukkig zijn dat net de ledchips die u in de noodverlichtingsarmaturen van led-noodverlichting.net vindt. Daardoor zullen onze armaturen uw energierekening zo min mogelijk belasten en bovendien kunt u ervan uitgaan dat de lampen minimaal 40.000 branduren blijven werken. Bij licht dat 24 uur per dag brandt is dat meer dan vierenhalf jaar. Bij niet-continu brandende noodverlichting zelfs nog veel meer. U zult dus ook veel minder snel moeten investeren in nieuwe noodverlichting.

Verdere benodigdheden om noodverlichting te laten branden

Zoals gezegd is er een accupack nodig om uw noodverlichting bij spanningsuitval te laten branden. Die moet de lampen in de noodverlichtingsarmatuur minimaal een uur van energie blijven voorzien, zodat er ruim de tijd is om het pand te ontruimen en indien nodig urgente reparaties meteen uit te voeren. Bestelt u een nieuwe led noodverlichtingsarmatuur bij ons? Dan leveren we de bijpassende accu er gewoon bij. Deze zal minimaal drie uur blijven werken en daarmee dus ruim voldoen aan de eisen zoals die in de Arbowet beschreven staan. Als de armatuur die u bestelt geschikt is om continu te branden, krijgt u er zelfs een set pictogrammen bij. Zo kunt u gemakkelijk laten zien waar men heen moet om bij de nooduitgang te komen.

Hangen er al voldoende noodverlichtingsarmaturen in uw pand, maar heeft u een nieuwe batterij nodig? Dan vindt u onder “Accupacks” ongetwijfeld een accu die in uw armatuur past. Ons aanbod aan accu’s is zeer breed. En dat is wel zo handig als uw accu bijna leeg is of vervangen moet worden omdat hij vier jaar oud is. Zo kunt u blijven garanderen dat de mensen in uw pand in geval van nood eenvoudig naar een veilige plek toe kunnen komen.

Continu of niet-continu brandende noodverlichting online kopen

Is er voor u duidelijk hoeveel continu of niet-continu brandende noodverlichting u precies nodig heeft? Dan kunt u deze via led-noodverlichting.net voor een goede prijs online bestellen. En niet alleen de prijs is een goede reden om voor ons te kiezen: wij richten ons altijd op kwaliteit. We verkopen uitsluitend led noodverlichtingsarmaturen die uitgerust zijn met ledchips van uiterst hoge kwaliteit. Dat betekent dat de ledchips lang mee zullen gaan en een hoge powerfactor hebben. Dat is wel zo prettig als de veiligheid in uw pand ervan afhankelijk is.

Wanneer u advies nodig heeft om er zeker van te zijn dat u de juiste noodverlichting bestelt, mag u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice. Die bestaat uit een enthousiast team van ledexperts. Zij kunnen u zeker helpen de juiste inbouw led noodverlichting of opbouw led noodverlichting te vinden.