Anti-paniekverlichting

Anti-paniekverlichting is een vorm van noodverlichting. In de basis heeft het dezelfde functie als vluchtwegverlichting. Als het normale licht uitvalt, moet binnen korte tijd het anti-panieklicht aangaan, zodat iedereen die in het pand aanwezig is veilig zijn of haar weg naar buiten weet te vinden. Het grootste verschil zit in de plek waar de noodverlichting geplaatst wordt. Vluchtwegverlichting hangt doorgaans in de gangen van een gebouw, zodat iedereen de vluchtroute goed kan zien en er op weg naar buiten niet alsnog ongelukken gebeuren. Anti-panieklampen hangen daarentegen in de ruimtes die aan de vluchtroute liggen. Op die manier kan ook de weg naar de vluchtroute toe veilig en gemakkelijk afgelegd worden. Bij led-noodverlichting.net vindt u verschillende anti-panieklampen, waaronder onze 3 watt inbouw anti-paniekspot; een van onze meest verkochte led noodlampen.

Is anti-paniekverlichting verplicht?

Wanneer een ruimte in een gebouw 60 m2 of groter is, moet er volgens de wet paniekverlichting aanwezig zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld kantines, grote vergaderruimtes en magazijnen. Net als vluchtwegverlichting moet de anti-paniekverlichting binnen vijftien seconden na uitval van de stroom inschakelen en daarna minstens een uur blijven branden. Wat dat betreft zit u met de drie uurs accu die wij met de lampen mee leveren wel goed. Dit geeft uitgebreid de tijd om de ontruiming af te ronden en eventuele urgente werkzaamheden zoals reparaties meteen uit te voeren. Anti-paniekverlichting is daarmee een voorbeeld van niet-continu brandende noodverlichting. Praktisch gezien houdt dat in dat deze lampen pas aan zullen gaan wanneer er geen stroom meer is. Dit in tegenstelling tot nooduitgangsborden, die continu moeten branden, zodat iedereen te allen tijde weet waar de dichtstbijzijnde nooduitgang in het pand te vinden is.

Is de ruimte waarin u werkt kleiner dan 60 m2? Dan kan het alsnog zinvol zijn om anti-paniekspots in de ruimte op te hangen. Zeker als u in een gesloten ruimte zit die van de vluchtroute afgesloten is door middel van een muur zonder ramen. Als in zo’n geval het kunstlicht uitvalt, wordt het moeilijk om te zien waar u precies heen moet om volgens de vluchtroute naar buiten te gaan. Het is dan weliswaar niet wettelijk verplicht om de ruimte van anti-paniekverlichting te voorzien, maar de aanwezigheid van deze noodverlichting voorkomt paniek – zoals de naam al zegt – en eventuele ongevallen. De eisen die in dat geval aan de lampen gesteld worden zijn hetzelfde: binnen 15 seconden moeten ze aangaan en vervolgens moeten ze zeker nog een uur branden.

Welke lampen zijn geschikt als anti-paniekverlichting?

In principe kan iedere lamp die als vluchtwegverlichting gebruikt wordt ook gebruikt worden als anti-paniekverlichting. Toch wordt er vaak voor specifieke lampen gekozen, omdat de eisen voor de lichtsterkte verschillen. Vluchtwegverlichting moet op vloerhoogte 1 lux zijn, terwijl bij anti-panieklicht 0,5 lux al voldoende is. In de meeste gevallen kunt u voor paniekverlichting daarom een lamp met een wat lager vermogen kiezen. Onze populaire anti-paniekspot heeft bijvoorbeeld een vermogen van slechts 3 watt en zal toch voldoende licht geven. Dat heeft ook met de voordelen van ledverlichting te maken. Ledlampen verbruiken namelijk veel minder energie voor dezelfde hoeveelheid licht. De wattages van onze vluchtwegverlichting en anti-paniekverlichting lijken in eerste instantie misschien wat aan de lage kant, maar we kunnen u garanderen dat ze stuk voor stuk de lichtsterkte hebben die ze volgens de Arbowet moeten hebben.

Hoewel het energieverbruik bijzonder laag is, verbruikt onze noodverlichting natuurlijk wel stroom. Als u onverhoopt in de situatie terecht komt dat u ook echt gebruik moet maken van deze niet-continu brandende verlichting, dan zullen de lampen gebruik maken van de accu. Na verloop van tijd zal deze aan vervanging toe zijn. Daarnaast moet de batterij eens in de vier jaar vervangen worden om te kunnen blijven verzekeren dat er licht is in het geval van stroomuitval. Daarom kunt u bij ons terecht voor verschillende accupacks voor noodverlichting. Wij hebben accu’s van verschillende merken en voor verschillende aansluitingen. Heeft u moeite met het vinden van de juiste accupack voor de noodverlichtingsarmaturen die in uw pand hangen? Dan mag u uiteraard contact opnemen met ons deskundige team. Wij helpen u graag aan de batterijen die uw armaturen nodig hebben.

Online anti-paniekverlichting bestellen

Zijn er in uw pand ruimtes die zo groot zijn dat de installatie van anti-paniekverlichting noodzakelijk is? Of wilt u gewoon het zekere voor het onzekere nemen in donkere ruimtes? Dan kunt u in de webshop van led-noodverlichting.net online de beste led anti-paniekverlichting bestellen. Alle noodverlichtingsarmaturen die wij verkopen zijn uitgebreid getest voordat we deze in ons assortiment hebben opgenomen. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat u anti-panieklampen van de best mogelijke kwaliteit toegestuurd krijgt, kunt u op onze kwaliteitscontrole vertrouwen. Alle armaturen zijn robuust en de energiezuinige ledlampen die erin zitten zijn uitgerust met hoogwaardige led chips en betrouwbare drivers.

Deze kwaliteitsgarantie geven wij natuurlijk niet alleen op onze anti-panieklampen. Alle inbouw led noodverlichting en opbouw led noodverlichting in onze webshop voldoet aan de eisen die wij stellen. U kunt dus met een gerust hart al uw vluchtwegverlichting en vluchtwegaanduidingen bij ons bestellen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat u niet meer tijd dan nodig kwijt bent aan uw noodverlichting. Daarom sturen wij naast de bijbehorende accu ook de pictogrammen mee die u nodig heeft om uw armatuur tot een noodverlichtingsbord om te toveren. Deze pictogrammen voldoen altijd aan de meest recente Europese afspraken.