Nieuws

Noodverlichting kopen? Waar moet u op letten?

Op internet worden veel verschillende noodverlichtingsarmaturen aangeboden, maar waar dient u nou op te letten bij de aanschaf? In dit artikel bespreken we de punten waar u als koper op moet letten:

Accuduur – In Nederland is het verplicht dat een noodverlichtingsarmatuur bij spanningsuitval minimaal 1 uur blijft branden. De accu in een noodverlichtingsarmatuur verliest na 4 jaar de helft van zijn capaciteit. Door deze terugval adviseren wij altijd om een noodverlichtingsarmatuur aan te schaffen met een accuduur van minimaal 3 uur. Hierdoor voldoet uw noodverlichtingsarmatuur ook na 4 jaar nog aan de Nederlandse norm.

IP waarde – Het is van belang om vooraf te bedenken waar u uw noodverlichtingsarmatuur gaat plaatsen. Is dit in bijvoorbeeld een vochtige parkeergarage? Dan raden wij het aan om te letten op de IP waarde van het armatuur, dit geeft de waterdichtheid aan. Een IP waarde van IP 65 houdt in dat een armatuur spuitwaterdicht is en dus toe te passen in de stromende regen. Voor bijvoorbeeld kantoren en winkelruimtes volstaat een noodverlichtingsarmatuur met IP20 classificatie.

Pictogrammen – De Nederlandse regelgeving verandert continu, daarom is het belangrijk dat u noodverlichting aanschaft dat voldoet aan de nieuwste wet- regelgeving. Sinds januari 2013 is pictogram ‘man pijl naar beneden’ vervangen voor ‘man pijl naar boven’. U dient er op te letten dat dit pictogram bij uw armatuur geleverd wordt. Zo weet u zeker dat u bij een inspectie voldoet aan de eisen.

Terug naar overzicht