Blog

 1. Beheert u een VvE? Lees hier waar u op moet letten!

  In veel algemene ruimtes van verenigingen van eigenaren (VvE’s) hangt noodverlichting. Denk aan parkeergarages, trappenhuizen en portieken. We zien regelmatig dat VvE’s onvoldoende bewust zijn van onderhoud en controle van noodverlichting.

  Onderstaand leest u waar u op moet letten.

  - Volgens het bouwbesluit 2012 is het toepassen van noodverlichting in openbare ruimtes verplicht. Er zijn twee type noodverlichtingsarmaturen: 1. Vluchtwegaanduiding (lampen die aangeven waar nooduitgangen zich bevinden), deze zijn de herkennen aan de groene bordjes. 2. Daarnaast is er vluchtwegverlichting dat ervoor zorgt dat de vluchtwegen naar de nooduitgangen duidelijk is verlicht. Zorg ervoor dat zowel de vluchtwegen als nooduitgangen voldoende zijn verlicht, zodat er in geval van calamiteiten (bijvoorbeeld een brand gevolgd door stroomuitval) personen die zich in het gebouw bevinden de weg naar buiten kunnen vinden.

  - Naast de aanwezigheid van

  Lees meer »
 2. Aanpassing normen noodverlichting wordt in 2019 verwacht

  Omgevingswet gaat in 2019 in
  De meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 1 juli 2015 ingestemd met de Omgevingswet. Begin 2016 stemde ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel. De wet zal dan in 2019 in werking treden. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

  Bouwbesluit 2012
  In Bouwbesluit 2012 zijn diverse NEN-normen rondom noodverlichting opgenomen. Annet van der Horn, Standardization Consultant bij NEN, begeleidt de normcommissie ‘Verlichting’, waarin alle belanghebbende partijen op het gebied van licht en verlichting zijn samengebracht. Van der Horn: “In artikel 6.24 staat onder andere dat een bouwwerk een vluchtrouteaanduiding moet hebben in

  Lees meer »
 3. De voor- en nadelen van led verlichting

  Led verlichting kent veel voordelen en een aantal nadelen. Hieronder leest u de belangrijkste.

  Voordelen van led verlichting

  1. Lange levensduur (tot wel 50.000 branduren). Dit is bij 8 branduren per dag meer dan 17 jaar!
  2. Door deze lange levensduur bespaart u op onderhoud (uitwisselen lichtbronnen).
  3. Led verlichting kent geen opstarttijd en brandt direct op volle lichtsterkte
  4. Led verlichting kan onbeperkt aan en uit worden geschakeld. Hierdoor zijn led lampen zeer geschikt voor sensoren.
  5. Goede led verlichting heeft een hoge powerfactor, dit houdt in dat er geen vermogen wordt verspild.
  6. Bij led verlichting bespaart u tot 90% op energie ten opzichte van traditionele halogeenverlichting.
  7. Led verlichting wordt een stuk minder warm, de gebruikte energie wordt omgezet in licht i.p.v. warmte.
  8. Led verlichting heeft een UV en infrarood in het kleurspectrum.

  Nadelen van led verlichting

  Lees meer »
 4. Kelvin, Lumen, CRI en Powerfactor? Lees hier de uitleg!

  Bij de productspecificaties van onze verlichting leest u verschillende termen als kelvin, lumen, etc. Hieronder vindt u een uitleg van de meest gebruikte verlichtingstermen.

  KELVIN
  De kleur van uw verlichting wordt aangeduid in het aantal kelvin (K). Hoe lager het getal, de kleurtempratuur, hoe warmer het licht is. Warm licht is is 3000 kelvin, koud licht is 4000 kelvin en daglicht is 6000 kelvin.

  LUMEN
  Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe meer lumen, hoe hoger de wattage is en omgekeerd.

  CRI / RA
  De kleurweergave-index (CRI / Ra) geeft informatie over de kleurweergave. Een hoge waarde (bijv. 90) betekent dat het licht van de lichtbron de kleuren van het belichte object natuurgetrouwer weergeeft dan wanneer een lichtbron met een lagere waarde (bijv. 70) wordt toegepast.

  POWERFACTOR
  De Power

  Lees meer »
 5. Noodverlichting kopen? Waar moet u op letten?

  Op internet worden veel verschillende noodverlichtingsarmaturen aangeboden, maar waar dient u nou op te letten bij de aanschaf? In dit artikel bespreken we de punten waar u als koper op moet letten:

  Accuduur - In Nederland is het verplicht dat een noodverlichtingsarmatuur bij spanningsuitval minimaal 1 uur blijft branden. De accu in een noodverlichtingsarmatuur verliest na 4 jaar de helft van zijn capaciteit. Door deze terugval adviseren wij altijd om een noodverlichtingsarmatuur aan te schaffen met een accuduur van minimaal 3 uur. Hierdoor voldoet uw noodverlichtingsarmatuur ook na 4 jaar nog aan de Nederlandse norm.

  IP waarde - Het is van belang om vooraf te bedenken waar u uw noodverlichtingsarmatuur gaat plaatsen. Is dit in bijvoorbeeld een vochtige parkeergarage? Dan raden wij het aan om te letten op de IP waarde van het armatuur, dit geeft de waterdichtheid aan. Een IP waarde van

  Lees meer »