Noodverlichting eisen

Net als alle andere artikelen die de veiligheid van uw werknemers ten goede komen heeft ook noodverlichting eisen waaraan het moet voldoen. Bij noodlampen is dit misschien nog wel belangrijker dan bij sommige andere producten, omdat deze verlichting juist in geval van nood ervoor moet zorgen dat iedereen direct in veiligheid gebracht kan worden. Daarom bestaan er strikte arborichtlijnen en Europese afspraken over de eigenschappen van noodverlichting. Wilt u er zeker van zijn dat uw noodverlichting aan al deze eisen voldoet en ook nog eens bijzonder zuinig in stroomverbruik is? Dan kunt u op led-noodverlichting.net verschillende noodverlichtingsarmaturen en nooduitgangsborden bestellen die volgens alle afspraken zo veilig mogelijk zijn. Zo bent u zelfs in het onverhoopte geval van calamiteiten op alles voorbereid.

Richtlijnen noodverlichting arbo

Wat betreft de eisen voor noodverlichting is de arbo zeer helder. Artikel 3.7 en 3.9 van de arbowet geven hele duidelijke richtlijnen over waar en hoelang noodverlichting bij het uitvallen van de elektriciteit moet blijven branden. Om maar met het laatste beginnen: als het kunstlicht op de werkplek uitvalt, moet binnen vijftien seconden het noodlicht aan gaan. Als het zover is, moet de noodverlichting minimaal een uur blijven branden. Als u uw noodverlichting bij ons bestelt, is dat in ieder geval ruim in orde. Al onze noodverlichtingsarmaturen worden namelijk geleverd met een accu die drie uur meegaat. Zelfs als u continu brandende noodverlichting gebruikt, zal dit meer dan genoeg zijn. Deze schakelt namelijk meteen over op de accu wanneer er stroomuitval optreedt.

Uiteraard draagt de arbowetgeving in Nederland op dat werkplekken worden uitgerust met goede noodverlichting als werknemers bij uitval van het licht meteen aan gevaren worden blootgesteld. Dat betreft zowel vluchtwegverlichting als vluchtwegaanduiding. Vluchtwegverlichting houdt in dat de gangen en nooduitgangen die zonder kunstlicht slecht te zien zijn verlicht worden, terwijl de nooduitgang zelf aangeduid moet worden met het juiste nooduitgangsbord. Zelfs over hoeveel licht uw noodverlichting moet geven bestaat een richtlijn. De arbo eist dat het noodlicht genoeg licht moet geven om spoedreparaties of andere dringende werkzaamheden bij calamiteiten – denk bijvoorbeeld aan het ontruimen van het pand – probleemloos uit te kunnen voeren. Op vloerhoogte moet de noodverlichting een verlichtingssterkte van minimaal 1 lux hebben, zodat u bij het verlaten van een gebouw goed kunt zien waar u loopt.

Europese afspraken over noodverlichting

Ook op Europees niveau zijn er afspraken over de werking van noodverlichting. Wij houden deze altijd zorgvuldig in de gaten, zodat wij het productaanbod in onze webshop zo snel mogelijk aan de meest actuele eisen en richtlijnen kunnen laten voldoen. Op het gebied van vluchtwegaanduiding is het vooral belangrijk dat hier internationale afspraken over bestaan, zodat overal ter wereld goed begrepen kan worden waar de nooduitgang in ieder pand precies ziet. Tot enkele jaren geleden moesten de pictogrammen op nooduitgangsborden aan de Europese norm EN 6088 voldoen, maar deze is inmiddels verouderd. Begin 2013 is deze norm komen te vervallen en vervangen door de nieuwe norm NEN-EN-ISO 7010. Die vraagt om nieuwe grafische symbolen die wereldwijd voor meer duidelijkheid over de locatie van de nooduitgang zorgen.

Omdat veel mensen vonden dat de vluchtwegaanduiding een stuk duidelijker kon dan het oude hoefijzer met een pijl, is deze niet teruggekeerd in de nieuwe symbolen. Een vluchtend persoon met een grote, duidelijke pijl is daarvoor in de plaats gekomen. Overigens is het formaat van de pijl in alle nieuwe pictogrammen een stuk groter geworden. Combineert u deze nieuwe grafische symbolen met een hoogwaardige noodverlichtingsarmatuur, dan kan er geen enkele twijfel meer bestaan over waar de nooduitgang te vinden is. De oude symbolen kunnen eventueel nog gebruikt worden als er kleine aanpassingen gedaan moeten worden aan oudere armaturen. Als u nieuw noodlicht nodig heeft, is het verplicht om hier de nieuwe symbolen voor te gebruiken. Wanneer u uw noodlampen bij led-noodverlichting.net bestelt, krijgt u zonder extra kosten de nieuwste pictogrammen met pijlen in alle richtingen met uw armaturen meegestuurd.

Noodverlichting bestellen die aan alle eisen voldoet?

We vinden het bij led-noodverlichting.net belangrijk dat ons assortiment altijd afgestemd is op de meest recente afspraken die er voor noodverlichtingsarmaturen bestaan. Alleen zo kunt u ervan uitgaan dat de noodverlichting die u bestelt de veiligheid in uw pand bij brand of stroomuitval blijft garanderen. Hierdoor zijn al onze armaturen in heel Europa te gebruiken. Uiteraard letten we daarbij niet alleen op richtlijnen en afspraken, maar ook op het praktische aspect van noodverlichting, zoals het zichtbereik en een eenvoudige montage. Daar kunt u dus zowel bij onze inbouw led noodverlichting als onze opbouw led noodverlichting op rekenen. Daar komt nog bij dat led noodverlichting heel lang meegaat – gemiddeld zo’n drie keer langer dan tl-buizen – en bijzonder energiezuinig zijn. Dat laatste kan u een fikse kostenbesparing opleveren bij continu brandende noodverlichting, wat bij vluchtwegaanduiding verplicht is.

De webshop led-noodverlichting.net is een initiatief van de ledverlichtingsexperts van Fifty Commerce. Wij helpen u niet alleen met onze deskundigheid op het gebied van ledverlichting, maar ook met een goede service. Wij zorgen ervoor dat onze noodverlichtingsarmaturen in goede staat bij u bezorgd worden en leveren u alles wat u nodig heeft met uw bestelde noodverlichting mee. Als de accu in uw noodverlichting vervangen moet worden, heeft u bij ons ook de keuze uit een ruim aanbod aan accupacks. Dat kan nodig zijn omdat de accu in uw noodverlichting door gebruik bijna leeg is, maar ook omdat de accu’s om veiligheidsredenen verplicht iedere vier jaar vervangen moeten worden. Alleen zo kan een goede vluchtwegverlichting en vluchtwegaanduiding een zekerheid blijven.